GAP magasine n.1

....

Οι ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες του Δημήτρη Τσουμπλέκα εστιάζουν στο αστικό περιβάλλον, στην άναρχη αστική ανάπτυξη, στις παρερμηνείες της έννοιας του εκσυγχρονισμού και στη διαδικασία που καθιστά τον τουρισμό εμπορεύσιμο αγαθό.

Ο Τσουμπλέκας χρησιμοποιεί τη φωτογραφία για να δημιουργήσει τη δική του, ανεξάρτητη πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που αναδύεται από τη συνάντηση τεχνητού και πραγματικού. Το έργο του αποτελεί σπουδή του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης των Αθηνών, της αδηφάγου οικιστικής ανάπτυξης, της διαδικασίας μέσω της οποίας το άστυ επεκτείνεται και τα προάστια μεταμορφώνονται. Στη σειρά Open Kitchen-(Broken Homes), που πρόσφατα φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης, ο Τσουμπλέκας έκανε ψηφιακές παρεμβάσεις στο φωτογραφικό πρωτότυπο με σκοπό να αλλοιώσει οικείες τοποθεσίες ή τοποθεσίες-σύμβολα της πόλης, συχνά μέσω της χρήσης ακραίων ή σαρκαστικών αντιπαραβολών.

Στο έργο Comfort & Safety, μία μοντέρνα κυλιόμενη σκάλα μας μεταφέρει μέχρι την Ακρόπολη, ενώ στο Free Parking, ένας υπαίθριος χώρος στάθμευσης καταπατά το χώρο γύρω από τον αρχαίο βράχο επιδεικνύοντας το ίδιο πρωτοφανές θράσος.

Εξάλλου, το έργο What Is It You Want My Son ?, αποτελεί σχόλιο πάνω στη συχνά δύσκολη μετάβαση από τον αγροτικό στον αστικό τρόπο ζωής, κατάσταση που πολλοί Έλληνες βίωσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα περίπου χρόνων.

Εδώ, η αρχετυπική μορφή της ελληνίδας γιαγιάς εμφανίζεται να κάνει τον περίπατο της στη Λεωφόρο Κηφισίας συνοδευόμενη από τα ζωντανά της. Στο φόντο κυριαρχεί η εικόνα των χαρακτηριστικών πλέον κτιρίων που φιλοξενούν γραφεία εταιρειών, με τις τυποποιημένες επιφάνειες από γυαλί και καθρέφτη, τα οποία αποτελούν πια τον κανόνα στην περιοχή του Αμαρουσίου και παράδειγμα της κακώς εννοούμενης έννοιας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Το έργο του καλλιτέχνη λειτουργεί ως δυνατή και συχνά χιουμοριστική μεταφορά για την άβολη συνύπαρξη παλιού και νέου, παραδοσιακού και μοντέρνου, για την έντονη σχετικότητα εννοιών όπως η πρόοδος και η ανάπτυξη, ενώ παράλληλα στρέφει την προσοχή μας στο δίπολο φύση-πολιτισμός που αποτελεί θεμελιώδη προβληματική στο πλαίσιο της μεσογειακής πραγματικότητας.

Η έκθεση Future Athens από την άλλη, που αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, προσφέρει μια ελαφρώς πιο λυτρωτική -αν και όμοια σουρεαλιστική- οπτική και οραματίζεται μια διαφορετική, βελτιωμένη Αθήνα, στην οποία ο δημόσιος χώρος δεν συνιστά οντότητα ανταγωνιστική προς το άτομο.

Σε αυτές τις φωτογραφίες, ο Τσουμπλέκας προσφέρει μέσα από τις ήδη υπάρχουσες δομές, λύσεις που καθιστούν την πόλη πιο βιώσιμη και ευχάριστη.

Η πλατεία Ομονοίας μεταμορφώνεται μέσω της προσθήκης μιας ειδυλλιακής λίμνης, ενώ η πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής καλύπτεται από καθρέφτη στον οποίο αντανακλάται ο αττικός ουρανός.

Μέσα από την ψηφιακή επεξεργασίατων εικόνων του, ο Τσουμπλέκας δημιουργεί μια πόλη για το μέλλον, χωρίς ωστόσο να απαξιώνει την παρούσα και ήδη ιδιαίτερη φυσιογνωμία της.

.....

Κατερίνα Γρέγου

GAP magasine n.1