Ένα πρόσωπο ανάμεσα στα φραγκόσυκα

If I couldn't thank you, Being fast asleep, You will know I'm trying With my Granite lip!

Emily Dickinson

Μια έκθεση είναι η προετοιμασία της, οι αμφιβολίες της. Αν για κάτι μπορώ και δικαιούμαι να μιλήσω είναι για το ξεδίπλωμα της αμφιβολίας σ' αυτή την έκθεση, για τις αποχρώσεις της. Επαγγελματίας κριτικός δεν είμαι. Επομένως ό,τι ανακάλυψα το ανακάλυψα ως σύντροφος του Δημήτρη.

Περισσότερα...
 
Τι θα κάνω άμα πεθάνω;
ΓΚΑΛΕΡΙ 3

(21 - 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1996)

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 20.00 ο Δημήτρης Τσουμπλέκας εκθέτει φωτογραφίες του στη Γκαλερί 3. Θέμα των φωτογραφιών του ο θάνατος, αλλά όχι ως έκβαση ή τέλος της ζωής. Μάλλον ως νοσταλγία για το θάνατο. Ήδη ο σαρκαστικός τίτλος της έκθεσης (Τι θα κάνω άμα πεθάνω) προδίδει την αντιμετώπιση του θέματος. Όχι σχόλια για τη μετεμψύχωση, για την κατάσταση ή τη μυθολογία του θανάτου. Ούτε στωική αδιαφορία. Αλλά η εικόνα του θανάτου ως φάση ενός ατέρμονου κύκλου που συνδέεται άμεσα με τη ζωή.

Περισσότερα...
 
Ένας τέλειος θάνατος

Ένας τέλειος θάνατος1

 "Προσπαθώ να καταγράψω τη στιγμή που ζω.
Προσπαθώ να ξεχωρίσω την τρέλα και να της δώσω τάξη".2

Ο Δημήτρης Τσουμπλέκας ξεκινά κάθε νέα σειρά έργων του με αφετηρία σημειώσεις, εικόνες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που παρατηρεί σταδιακά, σταθερά και επίμονα ένα συγκεκριμένο θέμα. Με αυτή τη σειρά έργων, εισάγει τον εαυτό του στη διαλεκτική της δημιουργίας μέσα από μια μεταθανάτια εικόνα σχεδόν νεκροψίας.

Περισσότερα...
 
Fresh Art

Η ενασχόληση με το θάνατο μοιάζει να είναι συνηθισμένο πράγμα, όπως συνηθισμένο μπορεί να είναι και το ερώτημα τι θα κάνω άμα πεθάνω, με το οποίο τιτλοφορεί τη φωτογραφική του έκθεση που πρόκειται να παρουσιάσει στην γκαλερί 3 ο Δημήτρης Τσουμπλέκας. Αν ο τίτλος ηχεί κάπως βαρύγδουπα, ο Τσουμπλέκας προσεγγίζει το ζήτημα με χιούμορ και σαρκασμό, θα γελάω; θα είμαι μόνος; θα είμαστε μαζί; θα χορεύω; αναρωτιέται καθώς τοποθετεί τον εαυτό του σε παράδοξες καταστάσεις και στα περίχωρα της πόλης. Όπως οι περισσότεροι ξέρετε, το ΑRΤ τρέφει διαρκή θαυμασμό για τη suburbia mirabilis της μεγαλούπολης.

Περισσότερα...